Is de nieuweling een jong ritten van maximaal een week of 8, dan zijn er - uitzonderingen daargelaten - weinig problemen te verwachten, of je nu mannetjes of vrouwtjes hebt. Het samenvoegen van volwassen dieren heeft soms wel wat meer voeten in de aarde.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat de volgende gedragingen heel normaal zijn: overdreven snuffelen (vooral onder de staart), op de rug gegooid worden (wie is de baas) en gepiep (vooral jonge ratten kunnen zich nogal aanstellen en eigenlijk is dat heel slim omdat ze daarmee zeggen dat ze jong en onschuldig zijn), de jonge rat blijft doodstil liggen (probeert niet op te vallen).
Iets minder onschuldig, goed opletten, maar geen reden om direct in te grijpen: naar elkaar trappelen met de achterpoten, rechtop tegenover elkaar staan en met de voorpootjes boksen, het haar op de rug en nek opzetten, achterwaarts en zijwaarts duwen met de kont, licht happen en bijten. Dit zijn wat dominantere gedragingen, maar volkomen normaal.
Stop met de introductie als er hard gebeten wordt en er bloed vloeit. Steek niet zomaar je handen tussen de vechtende ratten, want in het heetst van de strijd kan een rat zich vergissen en jou bijten. Je kan de vechtende ratten scheiden door de plantenspuit op hen te richten en ze nat te spuiten, of steek er een houten pollepel tussen of iets anders waarmee je noch jezelf noch de ratten mee verwondt.
Introduceer op een moment dat je een aantal uur de tijd hebt om erbij te blijven. Het meest ideale is om de introductie 's morgens te doen. De ratten zijn dan meestal niet zo actief en dat kan de introductie wat minder fel maken.
Besef dat ratten tussen de vier en twaalf maanden in de puberteit kunnen zitten en de introductie dan wat moeizamer kan gaan. En mocht je een jonge rat introduceren, zorg dan dat je jongste rat maximaal 4 maanden ouder is of introduceer anders twee rittens.
Er zijn meerdere methodes om een nieuwe rat te introduceren in een bestaande rattengroep. Hieronder staan een aantal methodes beschreven. Kies de methode die het best past bij jouw situatie of waar jij je het beste bij voelt.
De simpele introductie
Je bent thuisgekomen met je nieuwe aanwinst. Je hebt een gemakkelijke groep waarvan je weet dat die absoluut niet moeilijk doen over nieuwe jonge ratten. Doe de deur van de rattenkooi open, zet het nieuwe ratje erin en doe het deurtje dicht. Blijf wel bij de kooi in de buurt en hou de plantenspuit bij de hand om te kijken of het daadwerkelijk goed gaat.
De gewone introductie
Je bent thuisgekomen met je nieuwe aanwinst. Je hebt een gemakkelijke groep waarvan je weet dat die niet al te moeilijk doen over nieuwe jonge ratten.
Stap 1: Haal de rattenkooi helemaal leeg en maak hem grondig schoon. Richt de kooi opnieuw in. Het is verstandig om de eerste dagen verstopplekjes als buizen uit de kooi te laten. Zorg ervoor dat er op meerdere plekken drinkflessen hangen en voer ligt, zodat de nieuweling niet het risico loopt er niet bij te mogen.
Stap 2: De kennismaking: hier zijn verschillende manieren voor:
- Laat de ratten kennis maken met elkaar op neutraal terrein. Dat wil zeggen, buiten de kooi. Denk hierbij aan een badkuip of een gang of op je bed. In elk geval een redelijk kleine ruimte zodat ze elkaar wel moeten tegenkomen. Je kunt ervoor kiezen om de ratten er één voor één bij te zetten, van de makkelijkste tot de moeilijkste bijvoorbeeld. Houd een plantenspuit bij de hand zodat je daarmee indien nodig kunt ingrijpen. Geef de ratten ruim de tijd om kennis te maken en bemoei je je er vooral niet teveel mee.
- Laat de ratten kennismaken in een kleine ruimte. Je kunt hiervoor het vervoersbakje gebruiken of een kleine Duna als je die hebt. Doordat de ruimte erg beperkt is, worden de ratten direct met elkaar geconfronteerd en zullen eventuele problemen meteen worden opgelost. Zet de nieuwe rat eerst in de kleine bak. Zet dan één voor één de ratten erbij. Je kunt ervoor kiezen om er eerst de makkelijkste ratten bij te zetten of juist eerst de moeilijkste. Als het goed gaat met de ene rat, zet er dan de volgende bij, net zo lang tot iedereen in de kleine bak zit. Je kunt de ratten (mits voorzien van water en eten) hier een aantal uur in laten zitten. Je zult zien dat men op een gegeven moment gewoon in slaap valt van verveling.
- Sla de kennismaking op een neutraal terrein of in een kleine bak over en ga meteen naar stap 3.
- Vaak zullen de ratten tijdens een introductie, onafhankelijk van elkaar, wat rondsnuffelen en besteden ze totaal geen aandacht aan elkaar. Ook kan het zijn dat het kleintje enthousiast achter je enorme eigen ratten aanhobbelt, zonder reactie te krijgen. Maar het is ook mogelijk dat een reuzenrat wel erg geïnteresseerd is in de hummel. En dat ziet er eng uit. Hij zal het ritten misschien op zijn rug gooien (met veel gepiep als resultaat) en er met zijn grote lijf overheen hangen, zodat jij niet eens kunt zien of dat kleintje nog wel leeft! Ook kan het kleintje stevig gepoetst worden. Geen zorgen, dat hoort erbij. Het kan zijn dat de grote rat vervolgens weer wegloopt en het kleintje doodstil, op zijn rug, blijft liggen. Die is flink onder de indruk! Als hij het toch waagt om weer overeind te komen, kan het ritueel zich weer herhalen. Hoe eng het ook lijkt: zolang er geen bloed vloeit is het goed, laat jezelf niet te snel van de wijs brengen door een boel lawaai.
Stap 3: In de kooi zetten: zet de nieuwe rat in de kooi en laat die de kooi verkennen. Zet dan één voor één de ratten erbij. Je kunt ervoor kiezen om er eerst de makkelijkste ratten bij te zetten of juist eerst de moeilijkste. Als het goed gaat met de ene rat, zet er dan de volgende bij, net zo lang tot iedereen in de kooi zit. Eventueel tegelijk met een schaaltje superlekkere hapjes - veel interessanter dan een vreemde rat. En dan is het even afwachten: het kan zijn dat de nieuweling weer even stevig op zijn nummer wordt gezet, maar een tijdje later toch tussen al die andere rattenlijven lekker ligt te slapen. Maar het kan ook gebeuren dat de nieuweling de eerste tijd alleen slaapt. Over het algemeen trekt dat na enkele dagen wel bij, hoewel het ook kan zijn dat het wat langere tijd onrustig blijft in de groep omdat de rangen opnieuw vastgesteld moeten worden.
De moeilijke introductie
Wellicht heeft jouw rat altijd alleen gezeten en is het dus niet gewend om met andere ratten samen te leven. Of je weet dat je een moeilijke groep hebt die nieuwe ratten moeilijk accepteert. Of je introduceert een moeilijke rat in jouw groep. Allemaal redenen om goed na te denken over de introductie.
Laat de ratten in elk geval goed kennismaken met elkaar voordat je ze in de kooi stopt. In de ene situatie kan je na de eerste kennismaking meteen doorgaan met de gewone introductie, in de andere situatie is het verstandiger om de ratten eerst elke dag met elkaar te laten spelen op de bank voordat ze samen in de kooi gaan. Neem bij moeilijke ratten vooral de tijd. Het laatste dat je wilt, is dat de ratten bijvoorbeeld zenuwachtig of gestresst raken, dan ben je namelijk verder van huis.
Extra tips en aandachtspunten:
- Bij een langdurige kennismaking kan je elke dag de ratten van kooi verwisselen of de bodembedekking uitwisselen zodat ze de geur van elkaar leren kennen.
- Zet de kooien niet te dicht tegen elkaar aan. De ratten zullen hier alleen maar gefrustreerd van raken en als ze heel dicht bij elkaar staan in elkaars tenen en staarten kunnen bijten.
- Als de ratten elkaar nog niet kunnen uitstaan, wees er dan op voorbereid dat de geur van de andere rat aan je handen kan zitten. Dit hoeft niet erg te zijn, maar een rat kan dan bijten in je hand.
Het gaat niet zoals ik wil!
Dat is vervelend. Als de kennismaking niet zo soepel verloopt en de nieuwe rat wordt echt te hard aangepakt, probeer het dan de volgende dag nog een keertje. Als het, ook na een paar dagen proberen, steeds dezelfde rat is die de nieuwe niet accepteert, houd dan deze lastpak eens een nachtje (of langer als dat nodig is) apart, terwijl de nieuwe rat wel in de groep zit. Die nieuwe rat raakt dan gewend aan de kooi, hij wordt opgenomen in de rest van de groep, zijn geur komt door de hele kooi heen en hij neemt de geur van de andere ratten over. Na een nachtje 'straf' is er kans dat je moeilijke geval zich toch maar neerlegt bij de situatie. Ook kan je de ratten allemaal een beetje insmeren met een gelijk geurtje, bijvoorbeeld vanille-essence (in de supermarkt, bij de bakproducten).. Gebruik hiervoor geen parfum of iets dergelijks!
Kluizenaars
Voor ratten is, net als voor mensen, het gezelschap van soortgenoten erg belangrijk. Zelfs een oude rat, die zijn hele leven alleen heeft gezeten, bloeit vaak nog helemaal op als hij gezelschap krijgt van een paar rittentjes of een leeftijdsgenoot. Maar net zoals er onder mensen 'kluizenaars' voorkomen, die liever elk contact met andere mensen mijden, gebeurt dat in uitzonderingsgevallen ook bij ratten. Sommige ratten dulden gewoon geen andere ratten in hun buurt. Dit kan voorkomen bij een rat die alleen zit, maar ook bij ratten in een groep die geen uitbreiding van de groep accepteren. Ook gebeurt het heel af en toe dat een volwassen rat uiterst agressief reageert op een ritten - soms zelfs met de dood van het ritten als gevolg.
Hoewel dit nooit een reden mag zijn om niet te proberen een eenzame rat gezelschap te geven - de kans dat het goed gaat is immers vele malen groter dan dat het fout gaat - is het goed je wel bewust te zijn van dit risico. Geef het niet te snel op als een introductie niet helemaal gaat zoals je gehoopt had. Accepteren de ratten elkaar niet meteen, probeer het dan een paar dagen later nog eens. En wil het echt niet lukken, vraag dan ook eens advies aan ervaren rattenhouders of vraag of een ervaren rattenhouder eens bij je langs wil komen om je te helpen.
Bij een mannetje heb je nog de keuze van castratie. Castratie zorgt ervoor dat de man niet overheerst wordt door zijn hormonen en daardoor ook makkelijker andere ratten accepteert.
Tot slot
Over het algemeen hoeven introducties zowel in mannen - als vrouwengroepen dus geen probleem te zijn. Men zegt wel dat introducties bij mannen heftiger zijn en bij vrouwen venijniger en langer durend. Maar elke rat en elke groep zijn anders. Maak je niet te snel zorgen, Succes.
Maak jouw eigen website met JouwWeb