Kortademigheid

Kortademigheid en reutelen (ademhalen met een piepend geluid) is een frequente aandoening bij tamme ratjes. Meestal hebben ze hier al vanop erg jonge leeftijd last van. Meestal sterven ze erg jong (rond anderhalf jaar of eerder)

Ratten zijn sowieso erg gevoelig aan de luchtwegen en horen daarom niet in stoffige omgeving gehouden te worden. Houtspanen (schavelingen) zijn dus uit den boze als bodembedekker, omdat dit veel te stofrijk is. Ook het plaatsen in een schuur of tochtige plaats kan je ratjes de das omdoen.

Meestal is er weinig te doen aan ratjes die reeds van jongs af aan reutelen. Een verergering of plots opkomend luchtwegprobleem kan wel verholpen worden met antibiotica. Het gaat meestal om vloeibaar medicijn dat de rat met plezier van een lepeltje likt.

Raadpleeg je dierenarts.

Wondjes

Wondjes zijn frequent bij naakte ratten. Omdat ze geen vacht hebben om zich te beschermen, zal elk krasje van hun nageltjes tot wondjes kunnen leiden. Je kan hier een klein beetje ongemak vermijden door je ratje geregeld in te wrijven met massage-olie.

Behaarde ratjes kunnen ook wel eens last hebben van wondjes als er nieuwe ratten in de groep geïntroduceerd werden en er kleine schermutselingen waren. Zolang de wondjes klein en ondiep zijn en niet geïnfecteerd zijn (dus geen pus of etter bevatten) genezen ze meestal spontaan. Je kan ze spoelen met zuiver water, maar vooral in het oog houden. Let er vooral op dat geen van de ratten te dominant gedrag vertoont ten opzichte van de rest van de groep.

Jonge ratjes met wondjes kunnen misschien best tijdelijk afgezonderd worden van de groep ouderen. Eventueel kan een rustige of andere jonge rat erbij gelaten worden. Op deze manier kan het jonge ratje herstellen en meer krachten opdoen om de rest van de groep te kunnen trotseren.

Opmerking: ratten hebben vaak een verminderd herstellingsvermogen. Dat maakt dat wonden minder makkelijk genezen dan normaal. Zijn de wonden groot, bloeden ze, helen ze niet goed, zien ze er ontstoken uit of maak je je zorgen, raadpleeg dan een dierenarts.

Abces

Sommige ratten hebben een predispositie voor het ontwikkelen van abcessen. Dat komt omdat enkele genetische afwijkingen bij de tamme rat samen voorkomen met leuke eigenschappen als tam karakter, leuke kleuren, leuke tekeningen enzoverder.

Het afwijkend patroon is de slechte genezingsgraad van tamme ratjes. Dat maakt dat een wondje dat niet heelt, uitgroeit tot een abces dat vervolgens ook niet spontaan overwonnen wordt.

Meestal is intensieve behandeling nodig op voorschrift van een dierenarts.

Voorkomen is beter dan genezen: zorg dat je rat zo fit mogelijk blijft. Doe dit door hem/haar de juiste voeding te geven met voldoende eiwitten (rattenvoer als basisvoer). Zorg dat je ratten het niet onnodig moeilijk krijgen door de kooi stofarm te houden, uit de tocht en hitte te houden en door goed op te letten geen overdominante dieren in de groep te houden die andere ratjes letsels toebrengen.

Tumoren

Tumoren zijn helaas één van de vaak voorkomende problemen bij ratten vanaf 1,5 - 2 jaar oud. Dit probleem stamt waarschijnlijk nog uit de tijd dat ratten vooral dienst deden als laboratoriumdieren. Ze werden gekweekt op ontvankelijkheid voor tumoren, zodat ze dienst konden doen in het onderzoek naar kanker.

Rattumoren zijn meestal zeer grote oppervlakkige tumoren. Vaak blijft het niet bij één tumor. Gelukkig zijn de tumoren wel makkelijk verwijderbaar door de dierenarts, al blijft de narcose een gevaarlijk onderdeel van de procedure.

 

Ga liefst zo snel mogelijk naar de dierenarts als je verdere uitzaaiingen wil voorkomen of ga wanneer je merkt dat de rat last krijgt van de grootte ervan. Wacht echter niet tot de tumor zich begint vast te groeien, want dan wordt een operatie quasi onmogelijk.

Om de overlevingskansen na een operatie te vergroten kan je vragen dat de dierenarts gasnarcose gebruikt in plaats van narcose in te spuiten. Gebruikt ie toch een spuitje, verzeker je er dan van dat ie het inspuit in het vel op de rug en niet in de nek zoals bij de meeste (grotere) diersoorten gebeurt. Voorkomen: je kan tumoren niet voorkomen, maar je kan de kans erop wel verkleinen door je ratjes zorgvuldig uit te kiezen. Een fokker die er werk van maakt zijn ratjes te kweken uit tumorvrije lijnen, zullen minder waarschijnlijk lijden aan tumoren. Ratjes afkomstig uit een geslacht met tumoren zijn bijna gedoemd om hetzelfde lot te ondergaan, aangezien het bij ratjes bijna steeds om een erfelijke vorm van tumoren gaat

Blindheid

Ratten zijn soms blind of slechtziend. Meestal valt dit echter niet op, omdat ze zich kunnen behelpen met hun gehoor en hun snorharen. Door te voelen met hun snorharen en goed te luisteren, kunnen ze haast feilloos functioneren. Een blinde rat heeft dus nauwelijks last van haar handicap.

Ratjes met roze ogen zijn vaak slechtziend of blind. Dat komt omdat ze geen kleurstof (pigment) in hun regenboogvlies (iris) hebben dat de lichtstralen kan tegenhouden. Hun ogen worden dus overbelicht en vaak verbrandt hun netvlies waardoor ze blind worden.

Albinoratjes (witte ratjes met roze ogen) hebben helemaal geen pigment en zijn zowat altijd slechtziend. Ze hebben hier weinig last van. Het enige wat je kan opmerken, is dat ze soms met hun hoofd staan te wiegen. Dit komt omdat ze niet goed kunnen focussen door het teveel aan licht en door hun hoofd heen en weer te wiegen krijgen ze steeds een andere lichtinval in de ogen en kunnen ze net iets scherper zien. Het is een grappig en onschuldig effect. Ook als ze een witte gloed over hun ogen krijgen, Kunnen ze niet goed meer zien. Het kan ook zijn dat bij een albino ratje zijn oog bloed. doktoren weten niet wat dit is. Dus als er iets met uw ratje gebeurt, raadpleeg een dierenarts.

Voedselallergie

Ratten zijn alleseters, bovendien lusten ze bijna alles. Geef ze alleen geen zout, zoet, vet of gekruid voedsel. Ook af te raden zijn dingen zoals:

  • Rauwe aardappel
  • Lookgroentes (ui, knoflook, prei enz)
  • Grotere hoeveelheden zuivel (een beetje kan wel)
  • Chocola
  • Kamerplanten (zoek je plant even op of ze giftig zijn, twijfel? hou je rat erbij weg)
  • Natte vruchten/groenten (druiven, mandarijnen maar ook hier, met mate kan)
  • Knolraap

De rest is logica.. zou je het zelf niet eten? geef het je rat dan ook niet Wat je wel geeft doe dat dan met mate.

Vlees

Zoals eerder gezegd, zijn ratten alleseters. Ze vallen onder de groep "omnivoren", dus vlees valt ook onder hun dieet.

In speciaal rattenvoer zitten al hun dagelijkse behoefte waaronder ook dus vlees. Een stukje ongekruid vlees mag er dus zeker bij, ook kattenvoer, zowel blik als droogvoer vinden ze heerlijk. Let wel: beperk extra vlees tot ongeveer 1 maal per week.

Maak jouw eigen website met JouwWeb